Розповсюдженість гострого циститу (ГЦ) в Україні становить 314 на 100 тис. населення, хронічного циститу (ХЦ) — 135 на 100 тис. населення.

Більшість хворих — жінки молодого віку та жінки у передклімактеричному періоді. Етіопатогенез Фактором виникнення циститу є наявність патогенних мікроорганізмів та дистрофічних конгестивних процесів у стінці сечового міхура. У більшості випадків цистит викликаний грамнегативними бактеріями, з яких близько 80% становить Escherichia coli. Другий за частотою збудник ГЦ (11%) — Staphylococcus saprophyticus. Причиною решти випадків в основному є Enterococcus faecalis, Klebsiella spp., Proteus spp.

В етіології циститу певну роль відіграють урогенітальні інфекції, викликані Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealiticum, Trichomonas vaginalis. Цистит супроводжує різноманітні патологічні стани сечовивідних шляхів та статевих органів і може бути першим клінічним проявом аномалій розвитку, пієлонефриту, сечокам’яної хвороби, онкологічних та запальних уражень цих органів. Інфекція проникає у сечовий міхур висхідним (по сечівнику), низхідним (з нирок), гематогенним і лімфогенним шляхами.

Умовами виникнення циститу є:

  • наявність патогенних мікроорганізмів;
  • порушення уродинаміки;
  • дистрофія, розлади місцевого кровообігу (ішемія) або порушення цілісності стінок міхура;
  • порушення ритму сечовипускання у жінок.

Головні симптоми гострого циститу — часте і болісне сечовипускання, нерідко з імперативними позивами та нетриманням сечі, біль у проекції сечового міхура (лобкова ділянка, промежина) та сечівника.

Майже у 40% жінок із ГЦ виявляють макрогематурію, але цей симптом не є показником ускладненої інфекції. Інтенсивність болю не завжди відповідає вираженості морфологічних змін слизового шару сечового міхура і залежить від типу вищої нервової діяльності та ступеня підвищення тонусу детрузора (аж до тенезмів). Лікування Терапія при ГЦ може бути як амбулаторною, так і в умовах стаціонару (при тяжкому або затяжному перебігу), лікування спрямоване на ліквідацію низки етіопатогенетичних факторів.

Автор: лікар-уролог, асистент кафедри урології ІФНМУ з питань урології, андрології, сексопатології та репродуктивної медицини – Литвинець Владислава Євгенівна

⁉️ Якщо у вас виникли питання, не зволікайте, звертайтесь до ЛДЦ професора Литвинця, де команда спеціалістів допоможе вам у вирішенні проблеми ‼️
Наша адреса:
м.Івано-Франківськ, вул. Пилипа Орлика, 3
Запис та детальна інформація за телефонами:
+380666602120
+380672095372